Ensenyaments
 
ESO Batxillerat CC FF Grau Mitjà CC FF Grau Superior
 
Inici > CC FF Grau Superior > Automatització i robòtica industrial + Mecatrònica industrial > Sortides
 
Olot tindrà nous estudis en Automatització i Robòtica el curs 2011/12Divendres, 25 de Maig del 2012
La participació de l’INS La Garrotxa en tres projectes d’innovació d’àmbit estatal i europeu, ajudarà a implantar uns nous estudis d’automatització i robòtica industrial.

Cada cop més Olot es coneguda a l’àmbit educatiu  tecnològic com a una ciutat molt activa. Molts estudiants de fora de les nostres comarques han sentit parlar del concurs de robots que s’hi fa des de fa més de 10 anys. Precisament els creadors del concurs i organitzadors de la primera edició del concurs de robots “ROBOLOT” van estar els estudiants i professors del Cicle Formatiu de Grau Superiors de Sistemes de Regulació i Control a l’any 2001 .

Amb l’actualització d’aquest cicle formatiu a la  LOE, aquest es passarà a denominar CFGS en Automàtica i Robòtica Industrial, on es potenciaran els aspectes dels robots industrials, visió artificial i sistemes control digital entre d’altres.

Precisament INS La Garrotxa d’Olot, INS Baix Empordà de Palafrugell, INS Palau Ausit  de Ripollet i INS Compte Rius de Tarragona, participaran al Robolot 2012, que es celebrarà a Olot al més d’octubre, en una ponència relacionada amb eines informàtiques per a l’aprenentatge d’automatització i robòtica industrial.
Els quatre instituts, que han mantingut diversos contactes de col·laboració durant aquest curs, van fer una reunió a Olot fa pocs dies, on van establir un  acord de col·laboració amb l’empresa National Instruments que previsiblement subministrarà eines informàtiques als estudiants de forma gratuïta a partir d’un marc de col·laboració mutu.
Per la seva banda, l’INS La Garrotxa, per tal de poder obtenir l’equipament necessari per a impartir aquest cicle en uns moments econòmicament delicats, ha participat durant el curs actual en tres projectes d’innovació subvencionats pel Ministeri d’educació i el Fons Social Europeu.
Un dels Projectes d’Innovació , el projecte “Mecatrònica”, en el que hi participen mes de 10 centres d’arreu de l’estat espanyol, ha permès a l’institut la seva actualització dins del camp de la mecatrònica, una especialitat de futur que integra els camps de la mecànica i el control electrònic.  En aquest projecte participa també l’empresa FESTO que ha subministrat unes maquetes destinades a implementar un procés productiu automatitzat mitjançant tècniques de mecatrònica, motors i sensors intel·ligents que serviran per a la realització de pràctiques al nou cicle.

En un altre dels projectes, el Projecte “Pluma” (plataforma universal microcontrolada), l’Institut ha col•laborat amb 12 centres de l’estat espanyol, en temes de robòtica didàctica. En aquest cas, els alumnes de tots aquests centres han tingut una participació molt activa, ja que els ha permès intercanviar experiències. A més de Robolot, han participat els centres organitzadors de Granabot, Malakabot, Oribot i  Madridbot, que també estarà present al Robolot. Es tracta d’un projecte col·laboratiu en el que cadascun dels centres, realitza una part d’una plataforma didàctica per a l’aprenentatge del control electrònic. L’INS La Garrotxa col·labora en el projecte amb la creació d’un accessori per a la  plataforma destinat a l’experimentació amb visió artificial, que ha estat dissenyada per l’equip Robolot. Dins d’aquest projecte, hi col·laboren també diverses empreses gironines com son Electrònica Rafel del ram de la distribució electrònica, OTC_Engineering Enginyeria i serveis de Innovació Tecnològica a les Empreses, encarregada de la formació dels participants en temes de programació en microelectrònica, i l’empresa de serveis informàtics AD-Arquitectes Digitals que s’ha encarregat de  donar suport en temes de programació informàtica.

Gràcies a aquest projectes, els alumnes de primer de l’actual cicle de regulació i control van poder viatjar a Madrid durant el mes d’Abril, on van participar al concurs de robots didàctics MadridBot, celebrat a Alcalà d’Henares. A més, van aprofitar per a visitar diversos departaments d’un centre del CSIC especialitzat en el treball amb hidrogen, així com la seu espanyola de la  multinacional Siemens, amb seu a tres cantos.  

Finalment,  i en aquest cas en el sector de l’automatització d’edificis, també es lidera  un ambiciós projecte d’eficiència energètica, amb dos instituts més de l’estat espanyol, en el que també hi participen les empreses olotines Igetech Innova i Watia. Aquest projecte permetrà al centre disposar d’una instal·lació domòtica que, a més de proporcionar un important estalvi energètic, servirà com a eina educadora tant en aspectes tècnics com en educació mediambiental.

La participació activa de l’Associació d’Alumnes de l’INS la Garrotxa en aquest projecte, ha permés als alumnes de del cicle de regulació i control viatjar a Alemanya en visites tècniques relacionades amb el projecte. També ha possibilitat diverses trobades entre professors i alumnes dels tres centres, a Olot, Madrid, Orihuela i Saragossà .

Olot serà per tant per tant un dels dos llocs de les comarques gironines on s’implantarà aquest nou  CCFF de Grau Superior en Automatització i Robótica Industrial, que a partir del curs 2011-12,  substituirà a l’actual de Sistemes de Regulació i Control.


 
 
<<
 
Ctra. de Riudaura, 110 | 17800-OLOT | Telèfon: 972 26 22 00 | Fax: 972 26 94 10