EL NOSTRE COMPANY XAVIER RIGALL A PUBLICAT UN NOU LLIBRE!
Que la senyora Rita és honorable no ho dubta ningú a Girona, encara que sigui la vídua d’un empresari amb un negoci no massa net. Quan més de vuit-cents mil euros provinents d’aquest negoci desapareixen tothom sap que no és possible demanar a la policia que els trobi. Una visitant misteriosa encarrega la investigació a Bernat Parellada, un ex periodista de successos que va haver de deixar el periodisme per ser massa bona persona, ara convertit en un cínic i que, en no trobar feina de res més, és detectiu privat especialitzat en investigar deutes incobrables, adolescents que fugen de casa i adúlters desganats . Potser no és la persona indicada, sobretot si resulta que no és tan cínic i segueix essent bona persona…
Gianni Rodari va néixer el 23 d’octubre de 1920 a Omegna, al nord d’Itàlia. El seu pare, Giuseppe, era forner i va morir quan Gianni tenia 9 anys.
Rodari va obtenir el títol de mestre als disset anys,.El 1936 va publicar vuit contes en el setmanari catòlic L’azione giovanile
L’hivern 1937-1938, per recomanació d’una mestra, va ser contractar per ensenyar italià a uns nens d’una família de jueus alemanys
Tenia un gran interès per la música i per a la literatura
El 1941 guanya unes oposicions per a mestre i comença a fer suplències a Uboldo
Del 1947 al 1950 va escriure, per a una pàgina dominical dedicada genèricament «a la família», els seus primers contes humorístics.
L’any 1948 començà a escriure els seus primers textos per a nens a les pàgines dels diaris L’Unità, Vie Nuove i Noi Donn.
El director del diari L’Unità el va animar i li va confiar el nou setmanari per a nois II Pioniere, destinat a la formació cultural dels fills dels proletaris militants del Partit Comunista italià.
De 1966 a 1969 va participar activament en projectes de col·laboració amb els infants.
Va recórrer escoles italianes per explicar històries
Va defensar sempre la creativitat de la mainada i amb el llibre La gramàtica de la fantasia (1973), dirigit als ensenyants, es va convertir en el “pedagog de la imaginació”.
Aquesta és l’Ada. Aquest és el gorjablanc. Aquest és en Loki, i aquesta és la terra fosca, com una boca oberta. Aquest és en Vicenç de Can Ballador preguntant-li a l’Ada si encara no se l’ha fotut. Aquesta és la Jèssica S. en el seu racó d’Anglaterra rural i aquest és el pare Ballador dins d’un tractor. Aquest és en Tripi, i aquests són els silurs del pantà de Sau nedant a les fosques, i la vaca Samantha i els porc senglars amagats. Aquests són els dics. I aquestes són les paraules, i les històries, i els contes, i les coses que una escriu, que una explica, que una diu o escolta o pensa o sap o sent o inventao pren, com un riu d’aigua ràpida, freda i molla.
Atenció, cridem a tots els agents Apilo! Arrenca una nova edició de la Missió Apilo XII i els habitants del Planeta Reciclatge necessiten la vostra col·laboració. Ja podeu començar a enviar-nos totes les piles esgotades que tingueu des de les cases, escoles i botigues de la Terra.
Al nostre planeta, les substàncies i materials de les piles poden afectar la qualitat de l’aigua, l’aire i la terra en la qual viuen els nostres peixos, aus, plantes i… a nosaltres mateixos! Amb el reciclatge, a més de protegir el medi ambient, estalviem valuosos recursos reutilitzant moltes d’aquestes substàncies i materials.
HORA DEL CAFÈ
Dimecres passat, vàrem fer una petita xerrada sobre el que fem a la
Biblioteca del centre durant un curs escolar.
Tenim molt clar que una biblioteca escolar té tres funcions: ha de ser
acollidora i integradora; ha de ser un servei a tots els usuaris de la
comunitat educativa i espai d’aprenentatge i creativitat. Totes les
activitats que es fan tenen com a finalitat complir aquestes funcions.
Cada any, fem un préstec aproximat de 7000 llibres i comprem 40
novetats editorials. Però aquest curs 2019-2020, gràcies a dues
subvencions, una del Ministerio de Igualdad i l’altra de la Generalitat,
hem pogut adquirir un centenar de llibres dirigits a joves amb la
temàtica de gestió de les emocions.
Poc a poc, hem anat organitzant més projectes per dinamitzar la
biblioteca, alguns d’aquests ja portem uns quants anys fent-los:
Aprofitem el temps.
La pregunta del mes.
Repte lector.
Recicla cultura.
Intercanvi de llibres.
Participació a la Xinxeta.
Projectes d’àmbit ciutadà: MOT, l’any
Fabra, recollida joguines…
Exposicions i miniexposicions mensuals.
Tenim un blog que intentem que sempre
estigui actualitzat i on es reflecteixen
tots aquests projectes. En un futur, ens
agradaria que els alumnes també hi
poguessin participar.
Les dones de la meva generació vam trencar moltes cadenes i vam obrir moltes portes. Hem aportat a la literatura la veu de la dona, l’acabament dels tabús, hem començat a parlar
Els llibres ens han de fer pensar, però els hem transformat en mercaderia
Recuperar una llengua que s’ha mort és pràcticament impossible. Jo espere que el procés no siga tan llarg i no perdem el català, perquè la nostra llengua està en perill de mort
JA TENIM A LA BIBLIOTECA A LA VOSTRA DISPOSICIÓ EL PRIMER LLIBRE D’EN XAVIER RIGALL , PROFESSOR DEL NOSTRE CENTRE
En Martí és el que en podríem dir un fracassat, als quaranta anys té una feina que no li agrada amb un cap que li fa la punyeta tant com pot, no té cap relació sentimental ni vol recordar les que ha tingut i viu amb la seva mare al mateix pis on va néixer. La seva timidesa sempre li ha impedit qualsevol progrés a la vida.Per contra el seu únic amic Valerià és ric, famós i amb una dona bonica i encisadora; fa un any que ha estat elegit alcalde de Girona per un petit partit d’esquerres. Un dia casualment en Martí descobreix que en Valerià té una llibreta que sembla que pot contenir alguna dada escandalosa i, ociós i curiós, decideix que ho ha d’esbrinar. Al mateix temps observa com la Xantal, la dona del seu amic, de qui en Martí està enamorat en secret de fa anys, mostra un cert interès per ell. Després d’alguns intents infructuosos aconsegueix llegir el contingut de la llibreta i això capgirarà tota la seva vida. I la vida de la Xantal.
Aquests dies i fins a mitjans de novembre, a la biblioteca hi ha una miniexposició de llibres dels anys 50 i 60 del segle passat. Una estètica diferent, unes temàtiques diferents per un moment històric diferent, o no?
Us escrivim per agrair-vos en nom de tot l’equip de Servei Solidari i de la biblioteca de l’institut la vostra participació donant els llibres que a casa ja no feu servir. A la biblioteca hem recollit entre tots 750 llibres.
Amb els cèntims recollits per Sant Jordi. S’obtenen beques per a queuna persona aprengui les nostres llengües com a primer pas per a la seva inclusió social
Gràcies de nou a totes les famílies que han participat.
De nou, aquest Sant Jordi participarem a Recicla Cultura, la iniciativa de la Fundació Servei Solidari que promou donar llibres per tal que altres persones els puguin adquirir a un preu simbòlic el dia de Sant Jordi amb l’objectiu de finançar els cursos d’alfabetització i llengua que imparteix l’entitat des de fa 10 anys a prop de 2.000 persones cada any.
Molts ja coneixeu el funcionament de la campanya, però aprofitem per recordar-vos que per tal que sigui un èxit cal que ens doneu aquells llibres que teniu a casa, però que es troben en bon estat. Nosaltres els revisarem i classificarem i la diada de Sant Jordi els trobareu tots a la venda a un preu simbòlic
Recordeu tenir en compte que:
– Els llibres han d’estar en bon estat.
– No podeu portar volums d’enciclopèdies ni llibres de text.
– La recollida la farem A LA BIBLIOTECA DEL CENTRE FINS AL 10 D’ABRIL.
Us engresquem a participar en aquesta iniciativa social i diferent que aportarà un valor afegit al vostre Sant Jordi i amb la qual transformareu la vida de moltes persones!
El Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (l’ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme denunciant el sexisme. Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació juntament amb els homes en l’àmbit laboral, i per tant del dret a la independènciaeconòmica, i a la societat en general.
Aquest any és l’any Fabra i us proposem participar com a grup a LA MEVA PARAULA PREFERIDA EN CATALÀ, un conjunt d’activitats proposades per l’ICO . A la tutoria, cada alumne ha de triar la seva paraula preferida en català i escriure-la en un paper per després enganxar-la als vidres de la biblioteca.
COMENÇA UN NOU CURS! I AMB ELL, MOLTES HORES PER DESCOBRIR TOT EL QUE US PODEM OFERIR DES DE LA BIBLIOTECA , INTRIGA, MISTERI , AVENTURES, AMOR… VENIU I US SORPRENDREM!
Els alumnes de l’optativa de llatí de 4rt d’ESO, el darrer divendres 13 d’Abril, vam anar a la VIII trobada d’alumnes de llatí a Caldes de Malavella o Aquae Calidae (en llatí).Allà ens vam ajuntar amb alumnes d’ altres instituts que també fan l’optativa de llatí, en total érem uns 600.
A la biblioteca del nostre institut podeu veure una exposició de la trobada d’aquest curs a Caldes i de les trobades que s’han fet en cursos anteriors.
De nou, aquest Sant Jordi participarem a Recicla Cultura, la iniciativa de la Fundació Servei Solidari que promou donar llibres per tal que altres persones els puguin adquirir a un preu simbòlic el dia de Sant Jordi amb l’objectiu de finançar els cursos d’alfabetització i llengua que imparteix l’entitat des de fa 10 anys a prop de 2.000 persones cada any.
Molts ja coneixeu el funcionament de la campanya, però aprofitem per recordar-vos que per tal que sigui un èxit cal que ens doneu aquells llibres que teniu a casa, però que es troben en bon estat.
US ESPEREM A LA BIBLIOTECA PER SEGUIR PUJANT LA COLUMNA DE LLIBRES!
T’imagines posar un damunt de l’altre, tots els llibres que llegim durant uns dies?
Fins on arribarà el munt de llibres? Serà més alt que la “senyo”? Que la porta de l’escola? Que l’escultura més alta del poble? O potser més alt que el campanar?
I si comptem els que llegim entre tots? Segur que arribarem fins l’alçada de molts monuments coneguts i edificis notables… quins?
El nostre REPTE és arribar a l’alçada del gegant d’Olot (4,5 m). HO ACONSEGUIREM?